La Tresoreria General de la Seguretat Social ha anunciat que la quota de novembre vindrà acompanyada d’un càrrec addicional del mes de setembre per la pujada retroactiva de 2020, que va quedar posposada per la pandèmia. Ja a l’octubre, els treballadors per compte propi van patir el primer increment en la quota per la pujada prevista de 2,8 euros si cotitzen per la base mínima i de 12,2 euros per la màxima. Però aquest mes hauran de pagar altres 2,8 euros i 12,2 euros extres a la pujada aplicada. A falta de confirmació oficial, les quotes a la Seguretat Social durant els propers mesos portaran recàrrecs addicionals per compensar l’alça d’aquest any. La situació per als autònoms es pot complicar per 2021 quan està acordat un nou increment. Els autònoms demanen frenar-lo.

Amb l’activitat econòmica a mig gas per culpa de la segona onada de contagis de coronavirus i un augment de restriccions i amb unes pèssimes perspectives per a la campanya de Nadal, els autònoms afronten una escalada de les quotes a pagar a la Seguretat Social per l’increment dels tipus de cotització per cessament d’activitat i per contingències professionals establerts per al període 2019-2021.

Per l’impacte de la pandèmia, la pujada prevista per a aquest 2020 va quedar suspesa. El primer increment corresponent, per a aquest any, el va començar a aplicar la Tresoreria General de la Seguretat Social el passat mes d’octubre. D’aquesta manera, els tipus a la base per contingències professionals cotització va passar de l’30,1% a l’30,3%. Traduït en la quota d’autònoms suposa 2,8 euros més a el mes, per als treballadors amb base mínima i 12,2 euros, en el cas de cotitzar per la base màxima.

La Tresoreria General de la Seguretat Social ha anunciat avui que la quota de novembre vindrà més amb un càrrec addicional de el mes de setembre corresponent a la pujada de 2020. El treballador autònom pagarà addicionals 2,8 euros, si cotitza per la base mínima, i altres 12,2 euros per la màxima. És a dir aquest mes, els autònoms paguen a la Seguretat Social al voltant 289 euros aquest mes respecte dels 283 euros que van pagar respecte al setembre si van cotitzar per la base mínima i 1.245,4 euros per la màxima respecte als 1.208,8 euros.

A falta de confirmació oficial per part de Ministeri de la Seguretat Social, sembla que serà durant els primers mesos de 2021 quan es defineixi com es van a regularitzar els retards dels mesos corresponents de gener a agost. Fonts ministerials expliquen que la pujada estava prevista des 2018 i l’ajornament s’ha produït pel retard de l’Ordre de Cotització provocada per l’estat d’alarma.

Les despeses extres per als autònoms amb la Seguretat Social no acaben aquí. Els treballadors acollits a la moratòria de l’pagament de les quotes de finals de març també han estat notificats que aquest mes de novembre es procedirà a l’càrrec en el seu compte bancari de la quota del mes de maig de 2020, i en els mesos de desembre de 2020 i gener de 2021, es procedirà a realitzar idèntica actuació, respecte de les quotes de juny i juliol de 2020, respectivament, a aquells treballadors autònoms als quals els va ser concedida la moratòria per aquests mesos.

Però el problema per als autònoms pot créixer amb l’entrada de 2021. Per al proper any està previst un nou increment mensual dels tipus de cotització d’un altre 0,3% per cessament d’activitat i contingències professionals, per situar-se al 0,9 % per cessament d’activitat i de l’1,3% per contingències professionals.

Habitualment, aquestes pujades se solen aplicar a principi d’any, de manera que la quota podria pujar altres 2,8 euros si es cotitza a base mínima i d’altres 12,2 euros per base màxima. De confirmar-se, coincidiria amb la compensació de l’increment que estarien assumint els autònoms dels mesos de gener i agost d’aquest any. Donat el cas la quota en els primers mesos de 2021 podria arribar de mínim els 292 euros.

Per això, la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA) ha sol·licitat a el Govern que suspengui temporalment la pujada de les quotes d’autònom per a 2021. Fonts de l’Ministeri de la Seguretat Social apunten que s’està treballant amb la previsió que la pujada entre en vigor al gener, tot i que encara no hi ha una decisió definitiva.