L’ingrés mínim vital (IMV) viurà nous canvis. La prestació destinada a acabar amb la pobresa extrema a Espanya veurà modificacions diversos requisits per arribar a encara més persones, mentre encara es busca acabar amb els problemes en les concessions. Així mateix, s’ha acordat un canvi per agilitzar la tramitació d’un ajut que per a molts és una sustentació que no es pot perdre en el laberint burocràtic.

Els canvis s’impulsaran via tres esmenes, segons consta en un document d’acord entre PSOE i Unides Podem emmarcat en la sortida endavant dels pressupostos.

El primer canvi suposarà tenir en compte els ingressos dels mesos transcorreguts durant l’any en curs per a la concessió de l’ingrés mínim, ja que fins ara es consideren els de l’any anterior. Com poden haver caigut fortament per la crisi, es vol que la situació que es reflecteix en els ingressos sigui molt més real.

És una cosa que ja es contempla actualment, però la mesura és temporal i s’aplicaria fins 2021 per l’impacte de l’coronavirus. Ara es faria permanent, “amb l’objectiu de poder donar resposta a les situacions de pobresa sobrevinguda a la qual s’enfronten moltes famílies”; recull el text.

En segon lloc, s’ha acordat reduir de 3 a 2 anys el mínim que han de portar vivint de forma independent les persones menors de 30 anys per tenir dret a l’ingrés vital. “Això va a facilitar que un major nombre de joves puguin accedir a l’ingrés mínim vital si la seva situació econòmica empitjora, per exemple, per quedar-se en atur, i no han aconseguit cotitzar prou per accedir a una prestació de desocupació”, s’argumenta.

L’últim canvi fa referència a la tramitació de les prestacions, per agilitar-les. Coneguts els problemes en la gestió i certa lentitud en les aprovacions per les altes duplicitats i peticions que no compleixen els requisits, s’ha acordat la possibilitat que els serveis socials puguin acreditar alguns dels requisits per accedir a l’ingrés. “D’aquesta manera, es va a donar resposta a alguns dels problemes detectats en la tramitació de la prestació, buscant solucions que facilitin la identificació dels beneficiaris”, es llegeix en el document.

Segons les últimes xifres, es preveu que 550.000 llars estiguin cobrant ja a finals d’aquest any o l’inici de l’pròxim la prestació.