El 40% dels autònoms no té liquiditat per acomiadar i 300.000 preveuen tancar el seu negoci

La segona onada de la pandèmia de Covid-19 i les mesures restrictives d’aforaments, horaris i tancaments perimetrals estan colpejant a l’economia en general i als petits negocis en particular. Així, segons el baròmetre d’opinió que elabora l’associació d’autònoms ATA, pràcticament el 10% d’aquest col·lectiu preveu que haurà de tancar el seu negoci com a conseqüència d’aquest empitjorament de la situació econòmica. Això suposaria que uns 300.000 autònoms creuen que tindran cessar la seva activitat definitivament.

A més, segons aquest sondeig fet la setmana passada entre més de 2.000 autònoms de tot Espanya i diversos sectors econòmics, un de cada tres autònoms amb assalariats es planteja, donades les circumstàncies, el reduir plantilla, el que podria traduir-se en 500.00 llocs de treball menys. Si bé, el 40% assegura no disposar de liquiditat per afrontar les indemnitzacions dels acomiadaments de la seva plantilla.

Actualment, el 6,5% dels autònoms enquestats (uns 210.000) tenen els seus negocis i / o activitats tancades a hores d’ara, i el 4% assegura portar amb el seu negoci tancat des del passat mes de març. A més, un 60,7% afirma que tot i que ha obert, està funcionant a l’50%. Únicament el 14,5% assegura que està obert i funcionant amb total normalitat i un 3,7% reconeix estar funcionant fins i tot millor que abans de la pandèmia. El que sí que és una opinió coincident és que vuit de cada deu està facturant aquest any menys que el 2019.

Malgrat això, el 80% no ha sol·licitat la prestació per cessament d’activitat extraordinari de l’1 d’octubre tot i que set de cada diu consideren imprescindibleel cobrament d’alguna ajuda per continuar el seu negoci. El que sí que han fet quatre de cada deu autònoms és sol·licitar liquiditat a través d’un préstec de l’ICO. El resultat d’aquesta demanda creditícia és que a l’18,7% de l’total d’autònoms se li ha concedit un d’aquests préstecs sense problemes; a l’9% se l’han concedit però per un import inferior a l’sol·licitat i a l’12,2% se l’han denegat. A més el 3,4% està pendent de resposta.

Pel que fa a la situació laboral, el 42,9% dels autònoms que tenen treballadors a ha sol·licitat un ERTO o té previst fer-ho per poder seguir amb la seva actividadd. I el 16,5% ha realitzat el ERTO el 100% de la plantilla. Mentre que un altre 42,2% dels autònoms manté a el 100% de la plantilla i el 13,9% assenyala que s’ha vist obligat a acomiadar directament.

ACCÉS DIRECTE ALS NOSTRES SERVEIS ONLINE