El Tribunal Suprem ha reconegut aquest dimecres que les hipoteques lligades a l’polèmic índex IRPH es van comercialitzar sense la deguda transparència, però, però, ha mantingut el seu criteri que, malgrat això, no s’han de considerar nul·les. El dictamen de l’alt tribunal espanyol, que pertoca a quatre recursos de cassació relacionats amb aquest tipus de crèdits, s’aplica per primera vegada el recent criteri de el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), que obria la porta a anul·lar aquest tipus de crèdits si no es van comercialitzar amb la deguda transparència.


“En els quatre recursos resolts, seguint la jurisprudència de l’TJUE, ha apreciat falta de transparència per no haver-se informat de l’evolució de l’índex dels dos anys anteriors”, ha admès el Tribunal. “Tot i això, i seguint també la jurisprudència de l’TJUE, ha procedit a fer l’anàlisi de abusivitat concloent, en els casos enjudiciats, que no havia abusivitat”, afegeix el Suprem, que detalla que la sentència compta amb el vot particular d’el magistrat Francisco Javier Arroyo Festes. El text de la sentència trigarà encara uns dies a conèixer-se el que promet disparar la confusió ja regnant entorn de la judicialització d’aquests crèdits.


El recent dictamen de l’TJUE aclaria que l’ús de l’índex IRPH per fixar el preu de les hipoteques és abusiu si aquests préstecs no es van comercialitzar de manera “clara i comprensible” per al consumidor. A més, permetia la substitució de l’índex de l’altra, com l’euríbor, per evitar que una fallada a favor de el client acabés perjudicant per suposar la cancel·lació de tota la hipoteca, i negava la petició de Govern que una fallada en contra de la banca no tingués efectes retroactius.